Verksamhetsberättelse 2010

Styrelsen för FREIJA – Roslagens företagarkvinnor i nätverk, lämnar härmed sin verksamhetsberättelse för verksamhetsåret 2010-03-11 – 2011-03-30.

Styrelsens sammansättning:
Ordförande Eva Lindén.
Ledamöter
Lena Lindström, vice ordf.
Monica Fröling, kassör
Osa Albinson, sekreterare
Lena Norrman
Zumreta Dzonlic
Suppleanter
Åsa Lundborg
Eva Rohde

Styrelsemöten:
Denna styrelse har sedan de tillträdde haft tio (10) stycken protokollförda styrelsemöten. Styrelsen har också haft en adjungerad medlem utan rösträtt, Carina Lundberg som medverkat vid de flesta styrelsemötena.

Näringslivssamverkan:
Representanter från Freija har deltagit på kommunens och andra lokala aktörers näringslivsträffar under året, ett under våren och ett under hösten. Freija är medlemmar i och stöttar Nyföretagarcentrum Roslagen. Norrtälje kommuns företagarföreningar nätverkar tillsammans vid Företagarfrukostar där kommunen samt en förening står som värd. Freija innehade värdskapet den 28 september 2010. På UF företagarmässa 8 december 2010 så medverkade Freijas ordförande Eva Lindén i juryn
Freja är också medlemmar i Leaderföreningen Utveckla Roslagen och Stockholms skärgård, UROSS. Freija representeras också i referensgruppen som arbetar för att utveckla Norrtälje stadskärna.

Medlemsmatrikel:
Under året har en tryckt medlemsmatrikel tagits fram i samarbete med Freijorna på Skärgårdskontoret, Ljusterö. Matrikeln var färdigtryckt och startade att distribueras november 2010. Matrikeln finansierades genom medlemsannonser och har tryckts upp i 2000 tusen exemplar. Matrikeln har spridits hos bland annat Nyföretagarcentrum och på nyckelplatser som turistbyråer och affärer i Roslagens alla tätorter genom ett samarbete med Magasin Skärgård.

Hemsida:
Arbetet med att förbättra hemsidan www.freija.se har fortsatt. Bland annat har ett nytt anmälningssystem till medlemsmötena tagits i bruk under året. Utseendet har också uppdaterats. Det är möjligt att nominera en Freija-stipendiat via hemsidan.
Idag publiceras på hemsidan kommande aktiviteter, korta ”reportage” från genomförda aktiviteter, samt också fylligare information om föreningens syfte, stadgar och medlemmar. Man kan ansöka om medlemskap via hemsidan och också anmäla sig till medlemsaktiviteter Medlemsregistrets funktioner (bakom inloggning för administratörer) har också fortsatt utvecklas under året.

Medlemsmöten och aktiviteter:
Tolv (12) stycken medlemsmöten och/eller samverkans aktiviteter har hållits under vårt verksamhetsår förutom förra årets årsmöte.
Styrelsen har under året förstärkt och inlett samarbete med organisationer och nätverk som främjar föreningens syfte. Detta för att långsiktigt utöka möjligheterna till intressanta och givande aktiviteter för medlemmarna.

Årsmöte 10/3 2010
• Onsdagen den 10 mars så avverkades Freijas tjugoförsta årsmöte på S/S Norrtelje och det resulterade i att Freija nu har en ny ordförande, nämligen Eva Lindén, Väddö Consulting. Vi önskar Eva välkommen som ordförande och hoppas att hon ska trivas på posten. Vi välkomnar också en ytterligare en Freija in i styrelsen – nämligen Pensionat Granparkens Eva Rohde som tillträdde som suppleant. Avgick gjorde suppleanten Birgitta Österlin och ledamoten Josefin Ekberg som vi tackar för deras engagemang under de år som de suttit i styrelsen. Årsmötesordförande var Audrey Malmgren Hansen och förde protokollet gjorde Eva Wilén Olsson. Utmärkelsen årets Freija 2010 delades också ut som tradition är och i år gick den till avgående ordförande Lena Norrman (som tackade ja till att stanna kvar i styrelsen som ledamot) och fick ta emot en Freija-nål med rubin i naveln gjord av Freijan Karin Carlander, Guldsmederna Karin & Sören, och en vacker bukett från Fru Grön.

Mysigt medlemsmöte på Akeba, 14/4
• Onsdagen den 14 april 2010 så bjöd Freijan Anki Belsander in oss till Akeba på en riktigt trevlig kväll! Vi minglade först som vanligt bland alla deras fina saker och satt oss sedan vid deras bord och intog en läcker laxtallrik tillagad av killarna och tjejerna på café Pelikan mitt emot. Mums! Vi var 38 kvinnor som trotsade vårkylan och sedan gick över gatan för lite kaffe, lottdragning och så naturligtvis den obligatoriska hisspresentationen av varandra. Alltid kul att se både nya och bekanta ansikten och höra vilken enorm diversitet det finns i Freija! Sen berättade Anki för oss om sin resa från betongbunker i Sollentuna, via Stångberga till dagens fina butik i Norrtälje. Jättekul att höra. Vi vill tacka alla som kom och så framförallt Anki och hennes tjejer för att de tog emot oss så bra.

Freijorna, Skebo och Kjell, 18/5
• Tisdagen den 18 maj så var dryga fyrtiotalet Freijor på ovanligt medlemsmöte i Skebo. Ovanligt på mer än ett sätt eftersom det deltog två män, nämligen kommunalrådet Kjell Jansson och hästuppfödaren Peter Hägglund. Peter och hans fru Josefin hade nämligen ställt upp med undervisning och stallplats när Kjell fick sin femtio-årspresent av Freija – en utmanande upplevelse. Den utmanande upplevelsen bestod i en ridlektion på en islandshäst framför en uppskattande publik av Freijor. Islandshästen i fråga ägs av Carina Lundborg – Freija med järnaffär i Skäret, Hallstavik. Peter och Josefin berättade också för oss hur det är att vara verksam i “hästbranschen”. Att det var en utmanande upplevelse för Kjell tror jag att vi kan säga för han sa att han aldrig suttit på en häst förut och han såg lite lagom förskräckt ut när han anlände och fann så många kvinnor minglandes på stallplanen. Efter lektionen var minen gladare (det gick jättebra och Kjell red också själv utan att Peter höll i tyglarna – bravo!) och kvällen avslutades med superbt god och trevlig middag på Skebo Herrgård. Jag tror jag kan säga att den utföll till både Freija’s och födelsedagsbarnets belåtenhet. På Skebo Herrgård så tog Freijan Annika Björklund emot oss och berättade om Skebo och deras verksamhet. Vi fick höra om lokalproducerad mat (www.skebokott.se) och en aktiv och spännande ort och dess olika människor och deras företag.

Medlemsmöte med kärleksfullt konstmål på Järnboden 15/6
• Tisdagen den 15 juni så träffades Freijorna för den årliga “sommaravslutningen”, denna gång på Järnboden i Harg i norra Roslagen. Vår medlemssyster Mai Lundell hade bjudit in oss till en jättetrevlig kväll med konst, god mat och prat. Vi var 40 stycken inklusive några inbjudna gäster.

Medlemsmöte med kräftfiske 27/8
• Fredagen den 27 augusti 2010 så träffades tjugo stycken glada Freijor hos Lena Lindström på Jersö gård för att fiska och äta kräftor. Det var jättetrevligt och vi fick mycket tid att prata och lära känna varandra. Vi hade supertur med vädret som var så där riktigt augustivackert och Erken låg blank som en spegel och det var nästa fullmåne när burarna skulle upp mitt i mörka natten. TACK från alla oss som var där till Lena som tog så bra hand om oss. Något att rekommendera till alla som får tillfälle till det.

Medlemsmöte med tekniktema i Norrtälje 22/9
• Jonny och de andra killarna på Elcentralen/Brehmer Maskin på Görla industriområde i Norrtälje tyckte att fler kvinnor skulle intressera sig för maskiner, strömbrytare och andra tekniska ting De bjöd därför in oss Freijor onsdagen den 22 september för att vi skulle få se vad de kan erbjuda. Det blev kul saker även för den mest otekniska Freijan! Och om inte annat så var det skoj att se den utlovade rosa skruvdragaren! Vi fick lära oss om teknik och design-maskiner och verktyg. Och så inte att förglömma – vi minglade och nätverkade med varandra

Företagarfrukost med Freija 28/9 kl 07:30
• Tillsammans med Norrtälje kommuns kommunalråd Kjell Jansson och näringslivschef Dan Löfgren så bjuder Freija in till företagarfrukost på Mariagården, Kyrkogatan 4 i Norrtälje, tisdagen den 28 september kl 07:30 – 09:00. Några Freijor har pratade lite om sin verksamhet och ställde några frågor till kommunen. Kicki Deak Jansson, KIKIDE, Norrtälje – Frisörsalong. Etablerade sig i Norrtälje 2008 och har flera anställda. Annette Hägerfelth, Annette Hägerfelth Consulting AB, Norrtälje – Konsult inom medicinsk teknik, IT och arbetsflöden i hälso- och sjukvård. Laila Korpi, Sättra Stålmekaniska, Hallstavik – Tunnplåtsbearbetning med verkstad i Hallstaviks industriområde. Eva Wilen Olsson, Fastigenta AB, Norrtälje, som har varit medlem och aktiv i Freija länge har gav oss lite historik och vår förra (Lena Norrman, Jile Konsult) och nuvarande ordförande (Eva Lindén, Väddö Consulting) pratade lite om Freijas nuvarande och kommande verksamhet

Studieresa till Spanein 12-15 oktober
• Den 12 oktober kl 05.30 samlades 15 Freijor på Arlanda för att bege sig till Alicante. Vi landade kl 11.00 och blev då mottagna av Åsa Lundborg. Två stycken bilar fanns att tillgå där vi hade suveräna chaufförer som Osa Albinsson och Laila Korpi. Strålande väder. Vi begav oss sedan till Playas de Orihuela för att äta lunch på strandrestaurangen och där efter checka in på hotellet. Packa upp och lite vila, innan det var dags för middag på hotellets restaurang. Lite prat vid poolen för att sedan gå till sängs och se vad nästa dag hade att bjuda på. Vi samlades kl 10.00 för att bege oss till Yecla och besöka Bodegas Castano. Vår guide Raquel Ostuño Palao visade oss deras vinplantage som var ca 500 hektar. Vi fick också en guidad tur i vinfabriken. Lunch intogs i deras lokaler där vi bjöds på tapas och paella med frukt till dessert. Vinprovning därtill. Nu var det så dags att bege sig till skofabriken i Elche. Många glada Freijor shoppade sig något att ha på fötterna. Middag denna kväll var på Den Engel The lobster Restaurant, Vi serverades hummersoppa och grillad hummer. Underbart gott . Som avslutning denna dag samlades vi vid hotellets pool, summerade dagen och tog ett dopp. Ny dag. Samling kl 10.00 för att få lite hälsa för kroppen. Vi åkte mot Lo Pagan. Hälsostranden vid Mar Menor. Nu var det lerbad som gällde. Men så fina och lena vi blev i skinnet. 16 nya Freijor kommer tillbaka till hotellet och får en frågestund med Arne Herman Kilde Larsen och hans fru Christina om hur det är att vara företagare i Spanien. Denna kväll intas middagen i Torrevieja. Sista kvällen med gänget. För att nästa dag återvända hem. Vi tackar Åsa Lundborg för ett fantastiskt väl utfört program och våra otroligt duktiga chaufförer Osa Albinsson och Laila Korpi.

Hjärtgåing med 1,6 miljonersklubben 2/10
• Lördagen den 2 oktober kl 11.00 så samlades några Freijor och många andra kvinnor för att gå 5 km för hjärtats skull tillsammans med 1,6 miljonersklubben. Missisippi Seven underhöll. Freijan Eva Rohde på Pensionat Granparken som också är medlem i 1,6 miljonersklubben hade anordnat mycket av arrangemanget med hjälp av Freijas styrelse. Vi fick wraps och dryck på Pensionat Granparken efter promenaden och kunde koppla av i det fina höstvädret i trädgården.

Medlemsmöte på Sundsta Säteri 25/11
• Freijorna på Sundsta säteri välkomnade oss till en skön kväll i höstmörkret med tema hur kan vi locka fler unga företagerskor till Freija? Vi tappra som inte bröt sönder oss eller fastnade i vinterstormen samlades kl 19.00 i Vita huset där Terese berättade om Sundstas olika verksamheter, samt bjöd på lite gott att äta.

Julmys och fackeltåg 16/12
• Torsdagen den 16 december 2010 så var det traditionsenlig “julavslutning”, dvs sista medlemsmötet på 2010 för Freija. Vi började kvällen kl 18.00 i Norrtälje kyrka där Barbro Strid, kantor och operasångerska sjöng stämningsfullt tillsammans med Freijorna Kerstin Samsioe och Eva Lindén. Norrtäljeprästen Selma Haraldsdottir gav oss några julinspirerande ord om några av kyrkans starka kvinnor. Efter stämningsstunden i kyrkan så promenerade vi genom ett snöfyllt och blåsigt Norrtälje i facklors (de som inte blåste ut) sken upp till Pensionat Granparken (ca 19.00) där vi togs emot med en julklapp, ångande Janssons Frestelse, lättöl och hårdbrömackor med ost. Mycket trevligt!

Medlemsmötei Bergby med rapport från Spanienresan 27/1 2011
• Vi åkte buss från Norrtälje (hamnen) kl 18.15! Tapas, bilder och berättelser från Freijas Spanienresa i höstas. Mycket skratt och spanskt vin till självkostnadspris. Program: Eva Lindén – Välkommen, kvinnors företagande i Spanien. Åsa Lundborg – Spaterapi vid Mar Menor. Gunnel Gehlert och Britt-Marie Zeldenrust – Lägesrapport. Osa Albinson – Vinprovning från Yecla .

Antalet inklubbade medlemmar den 30 mars 2011 var 190 st.

Varukorg
Rulla till toppen