Verksamhetsberättelse 2009

Styrelsen för FREIJA – Roslagens företagarkvinnor i nätverk, lämnar härmed sin verksamhetsberättelse för verksamhetsåret 2009-03-17 – 2010-03-10.

Styrelsens sammansättning:
Ordförande Lena Norrman.
Ledamöter:
Lena Lindström, vice ordf.
Monica Fröling, kassör.
Osa Albinson, sekreterare.
Josefin Ekberg
Zumreta Dzonlic
Suppleanter:
Åsa Lundborg
Birgitta Österlin

Styrelsemöten:
Denna styrelse har sedan de tillträdde haft tio (10) stycken protokollförda styrelsemöten.

Näringslivssamverkan:
Representanter från Freija har deltagit på kommunens och andra lokala aktörers näringslivsträffar under året, ett under våren och ett under hösten. Freija är medlemmar i och stöttar Nyföretagarcentrum Roslagen och representeras av Freijan Lena Norrman.
Freja är också medlemmar i Leaderföreningen Utveckla Roslagen och Stockholms skärgård, UROSS och representeras i LAG-rådet av Freijan Lena Lindström som har medverkat vid tre stycken LAG-möten under året.

Medlemsmatrikel:
Under året har en tryckt medlemsmatrikel tagits fram i samarbete med Freijorna på Skärgårdskontoret, Ljusterö. Matrikeln var färdigtryckt och startade att distribueras i början på november 2008. Matrikeln finansierades genom medlemsannonser och har tryckts upp i 2000 tusen exemplar. Matrikeln har spridits hos bland annat Nyföretagarcentrum och på nyckelplatser som turistbyråer och affärer i Roslagens alla tätorter genom ett samarbete med Magasin Skärgård samt har även skickats ut till alla medlemmar i samband med kallelse till årsmötet 2010.

Hemsida:
Arbetet med att förbättra hemsidan www.freija.se har fortsatt. Bland annat har ett nyhetsbrevssystem tagits i bruk under året.
Idag publiceras på hemsidan kommande aktiviteter, korta ”reportage” från genomförda aktiviteter, samt också fylligare information om föreningens syfte, stadgar och medlemmar. Man kan ansöka om medlemskap via hemsidan och också anmäla sig till medlemsaktivteter Medlemsregistrets funktioner (bakom inloggning för administratörer) har också fortsatt utvecklas under året.

Utskick till medlemmar (Intern kommunikation styrelse-medlemmar):
För att öka den interna kommunikationen i föreningen, samtidigt som vi minskar kostnaden så sker alla utskick till medlemmar primärt via e-post. Övriga medlemmar uppmanas titta på hemsidan.
Utskick med frankerade brev sker endast en gång per år inför årsmötet, då också en medlemsfaktura skickas med. Dock görs undantag vid vissa medlemsmöten och aktiviteter då också de medlemmar som inte har någon fungerande e-postadress får en kallelse via sms. Vilka dessa undantag skall vara bestämmer styrelsen.

Medlemsmöten och aktiviteter:
Tio (10) stycken medlemsmöten och/eller samverkans aktiviteter har hållits under vårt verksamhetsår förutom förra årets årsmöte.
Styrelsen har under året förstärkt och inlett samarbete med organisationer och nätverk som främjar föreningens syfte. Detta för att långsiktigt utöka möjligheterna till intressanta och givande aktiviteter för medlemmarna.

Årsmöte 17/3 2009
• Årsmötet 2009 hölls på Konsthallen i Norrtälje tisdagen den 17 mars och femtio Freijor hade trotsat det kalla vårvädret för att närvara. Avgick ur styrelsen gjorde Anna-Lena Konradsson och som ny ledamot valdes Monica Fröling in. Mötesordförande var Louise Angleryd och som sekreterare tjänstgjorde Eva Wilén Olsson. Utmärkelsen årets Freija delades ut till Anna-Lena Konradsson.

Freija i Rimbo – minimässa på Café Chocolate, 21/4
• Freijorna i Rimbo bjöd in till en mysig vårkväll på Café Chocolate med både mannekängvisning, silverbestick, mat- och bakhantverk, ekologisk mat, marmeladtillverkning och mycket annat. Vi serverades mumsig paj med tillbehör och sedan en läcker kaka.

Freija hade monter på Expo Roslagen, 8-9/5
• Freija deltog med en monter som delades av föreningen och sex stycken Freijor på Expo Roslagen fredag-lördag 8-9 maj. På fredagen fanns där Ylva Wickham coach & konsult, Fru Grön och MagasinSkärgård där och på lördagen medverkade Veronica Wägner, Vackra Naglar & Kaxiga Klor samt Hårklipparna.

Medlemsmöte och våravslutning i Norrtälje på Åtellet 28/5
• Freijan Susanna Fagerström på Åtellet välkomnade oss till sitt splitternya hotell torsdagen den 28 maj för den årliga våravslutningen. Programmet började kl 18.30 med en rundvandring, ett glas bubbel och sedan kl 19.00 så bänkade vi oss vid borden där vi serverades Roslagsschnitzel med en god chokladsak och kaffe som efterrätt. Trots att regnet ute gjorde det omöjligt att sitta på terrassen var stämningen god och rummet knökfullt av dryga femtio Freijor som nätverkade intensivt.

Freija deltog i Mathildarodden 13/6
• Freija anmälde ett lag till Mathildarodden som gick av stapeln på Sparbanksdagen lördagen den 13 juni. De tävlade tappert och kom på en hedrande andra (och sista) plats bland medverkande damlag. På kuppen fick de ett medlemskap i roddklubben.

Freijakväll på Väddö – 1/9
• Tisdagen den 1 september 2009 kl 18:30 så hade tre Väddö-Freijor bjudit in oss till sig. Kerstin Samsioe, Eva Lindén och Helena Krön. Vi var hos Helena på Kröns Trädgård – en härlig plats på jorden en sådan här ljuvlig sensommarkväll då trädgårdens alla blommor blommade i kapp för att inte tala om alla fruktträd som dignade tunga. Där guidades vi först runt i visningsträdgården med lite bubbel i handen och fick tillfälle att prata ordentligt med varandra, vi var 36 st som hade anmält oss. Efter det så bjöds vi på en buffé från ICA Väddö och våra Väddö Freijor berättade lite mer om sig själva för oss. I paus mellan mat och kaffe med ostkaka från Väddö Gårdsmejeri (också Freija-medlemmar) så fick de som ville prova på att göra ett eget litet bordsarrangemang sedan Helena hade delat med sig av sina tips.

Hjärtgåing med 1,6 miljonersklubben 19/9
• Lördagen den 19 september kl 10.30 så samlades Freijas styrelse samt några medlemmar till iförda våra gula Freija skjortor för att gå 5 km för hjärtats skull tillsammans med 1,6 miljonersklubben. Freijan Eva Rohde på Pensionat Granparken som också är medlem i 1,6 miljonersklubben hade anordnat mycket av arrangemanget. En annan Freija som också medverkade var Susanne Alfvengren som underhöll från scenen på Lilla torget. Vi fick wraps och dryck på Pensionat granparken efter promenaden och kunde koppla av i det fina vädret i trädgården.

Cash management med nya Freijor 13/10
• Tisdagen den 13 oktober så träffades 24 stycken Freijor på Pensionat Granparken för att lyssna till en föreläsning av Jani Oja, Profina AB som pratade om “cash management”. Hur man håller i pengar är ju alltid intressant för oss företagare! Han tog bland annat upp saker som avtalsvillkor, vad bör en faktura innehålla, om kunden inte betalar, räntelag, rutiner vid inkassohantering, kredtikostnadskalyl etc. Menyn bestod av wallenbergare med potatismos, kaffe och kaka, öl eller vatten.Några av 2009 års nya medlemmar (vi hade fått 19 nya medlemmar dittills under 2009) kom och presenterade sig själva.

Julavslutning i Hallstavik 26/11
• Hallstaviksfreijorna hälsade oss välkomna till Hallstaviks Järnhandel (Skäret) som är ett litet varuhus på landet. Här finns järn, färg, smink & parfym, kvalitetskläder & skor, fiske, hund, katt häst m.m. Deras specialitet är att scanna onda trötta fötter för ev. hjälp med sulor & skor. Vi träffade också Boett med reflexer för djur & människor, Hälsokost Life och Sättra Stålmekaniska. Hallstaviks Bokhandel hade bjudit in författaren Erik Eriksson berättade om Grisslehamn – kvinnor och kärlek. Annica Österman serverade oss fisksoppa.

Grötfrukost på Granparken, Norrtälje 10/12
• Torsdagen den 10 december kl 08.00 så var det traditionell grötfrukost för alla Freijor som hade vägarna förbi Pensionat Granparken i Norrtälje hos Freijan Eva Rohde. Vi fick som vanligt en trevlig stund i trevliga lokaler och tackar Eva för att hon återigen tog emot oss.

Grötfrukost på Almerska villan, Hallstavik 16/12
• Onsdagen den 16 december kl 08.00 så var det för första gången också grötfrukost för alla Freijor som hade vägarna förbi Pensionat Almerska villan i Hallstavik hos blivande Freijan Annika Österman. Vi fick en trevlig stund i trevliga lokaler och tackar Annika för att hon tog emot oss och ser fram emot en nystartad tradition.

Marknadsföring på Sparbanken i Norrtälje, 25/1 2010
• Måndagen 25 januari så var det ett medlemsmöte med mingel och god mat som vanligt samt två intressanta föreläsare. Cilla Wahlgren från Norrtälje tidning berättade för oss hur man ska tänka när det gäller marknadsföring, hur man bygger varumärken, igenkänningsfaktorer, tydlighet etc. Markus Berglund som dagligdags arbetar för Roslagens Sparbank, men som också är en ivrig bloggare och nätanvändare berättade om marknadsföring via internet och sociala medier.

Försköna med blommor 17/2 2010
• Onsdagen 17 februari så bjöd vår medlemssyster Ingrid Lundström på Fru Grön in oss till sin mysiga blomsterbutik i Norrtälje hamn för att inspirera oss i vinterkylan och lära oss mer om hur vi kan använda blommor och grönt i dekoration till vardag och fest.

Antalet inklubbade medlemmar den 25 januari 2010 var 181 st.

Varukorg
Rulla till toppen