Historien om Freijas rosplantering

Hela historien började 1998 med att jag, Freijas dåvarande ordförande, semestrade på Gotland och såg alla vackra rosor i Visby. När jag kom hem ringde jag dåvarande stadsträdgårdsmästaren och kollade om inte Norrtälje skulle plantera lite rosor på stan. Nej det går inte fick jag till svar.

Freijarosor vid husvägg i Norrtälje. Foto: Eva Wilén Olsson, 2018

Då beslutade styrelsen i Freija att vi gör det själva. Sagt och gjort så gick några runt till alla Freijor som då hade butik nere i stadskärnan och sålde in en ros. Eve-Britt på Åbergs blommor beställde Flammentanz som är en tålig klätterros.

En kväll i maj beslutades det att vi skulle gå ut sent på kvällen och plantera. Ordförande kontrollerade med dåvarande lagmannen vad straffet var, civil olydnad och egenmäktigt förfarande. Han skulle gladeligen åtala ordförande sa han med ett skratt. Det ringdes till Polisen och förvarnades vad vi skulle göra.

Sen träffades vi några stycken på en parkering med skottkärror, rosor, hästbajs och verktyg och sen gick vi ut och planterade. En polisbil åkte flera varv och tittade och vinkade med glada miner. Bort med plattor och kantstenar och dit med jord-hästbajs och en rosplanta. Alla plattor och stenar sparades noggrant och allt flöt på bra tills en av Freijorna tappade ett spett i gatan så det ekade och hennes pappa öppnade ett fönster men såg inga Freijor för vi stod tryckta intill väggen och försökte göra oss osynliga.

Varje butiksinnehavare fick sen sköta om rosenplantan och ta ansvar för vattning och beskärning samt uppbindning.

Året därpå sålde vi fler till övriga butiksinnehavare och planterade i sällskap med Norrtelje Tidning. Det året blev det helt accepterat att plantera och försköna staden trots kritik från kommunen om att rosorna satt i vägen efter första året. Förmodligen för att så många tyckte det var vackert med rosor på stan. Plantering gjordes ytterligare ett år och sen gick det några år och flera hade dött så 2022 gjorde vi återigen en ny insats och planterade ett antal nya Flammentantz som vi hoppas kommer att ta sig.

Vill till slut nämna att vi aldrig blev åtalade och vi behövde inte heller lämna tillbaka plattor och stenar till kommunen, vi fick behålla dessa.
/Lena Norrman

Här nedanför syns några bilder från rosplanteringen 2022.

Varukorg
Rulla till toppen